The Kiwi-family

Zo, daar zijn we weer in de bewoonde wereld. Een week lang hebben we doorgebracht op een kleine boerderij in Brightwater, vlakbij Richmond. Er was hier werkelijk geen fuck te beleven, maar ook dat is wel eens lekker. Na werktijd moesten we kiezen of we in het zwembad of in de nabijgelegen rivier zouden springen. Dat zijn nog eens dilemma's. Het zwembad heeft het overigens maar 1x van de rivier gewonnen omdat het water te koud was.

De boerderij van Alana Alexander en haar ouders, Ricky en Kate had een bescheiden stuk land met daarop 20 schapen, 50 kippen, 5 paarden, 2 varkens en nog 2 honden, een kat en 2 kittens. Een lekkere beestenbende dus, maar voor Nieuw-Zeelandse begrippen een klein boederijtje. Wat ze noemen een lifestyle block, dat is een boerderij voor eigen gebruik. Oftewel, de schaapjes en varkentjes waren geheel ter consumptie en de kipjes werden slechts verzorgd voor de eitjes. Die mochten wij elke dag rapen, schoonmaken en in het stalletje bij de weg neerzetten. Iedere dag legden de kippen zo'n 4 dozijn eieren en die werden dan ook iedere dag verkocht. Ook plukten we bijna iedere dag citroenen voor de verkoop. Ons record was 10 zakken (a 2,5 kilo per stuk) citroenen op een dag!

Alana is overigens een semi-professioneel paardrijdster. Echter een half jaar geleden is ze van een paard gevallen en heeft ze een hersenschudding en -bloeding opgelopen waarvan ze nog steeds aan het herstellen is. Toch weerhoudt het haar er niet van om weer te gaan peerdje hupsen. Zo traint ze haar eigen paarden en die van anderen en adviseert ze rijke mensen bij de aankoop van hun paarden. Beetje decadent is het wel, maar ze kan er kennelijk van leven. Hoewel ze ook nog in het plaatselijke en enige motel werkt. Zelf springt ze ook nog op het hoogste niveau met haar paarden. Best wel indrukwekkend om van dichtbij te zien overigens.

De Alexander-family is een echte Kiwi-familie. In het begin waren ze dan ook moelijk te verstaan, maar daar wen je ook wel weer aan. Moeder Kate is sinds een paar maanden imker nadat haar eigen cafe falliet is gegaan. Ricky is diggerdriver, oftewel graafmachinemachinist (leuk woord voor galgje). Een typische boeren vent die de hele dag op geitenwollen sokken rondloopt op de boerderij. Ook boeren en scheten onder het eten was hun niet vreemd en in hun ogen ook niet onbeleefd zolang je er maar 'pardon me' achteraan zei.

We hebben wel echt een superleuke week gehad waarin we weer veel geleerd hebben over Nieuw-Zeeland en over het boerenleven. Wisten jullie bijvoorbeeld dat kippen schelpen te eten kregen om de eierschalen harder te maken? Wij ook niet. En dat ze op de een of andere manier dol zijn op paardenstront? Ze hadden overigens wel een mooi systeem voor de kippen. De eerste dag renden we smiddags naar Alana toe toen we opeens alle kippen rond zagen rennen over het erf. Je kippen zijn ontsnapt! Nee hoor, dat hoort zo want rond het middaguur gaat er automatisch een deurtje open en worden het echt vrije uitloop kippen. Dit is puur en alleen om de kippen hun eieren in het hok te laten leggen en niet overal en nergens verspreid over het erf. Boerenwijsheid noemen ze dat.

Vandaag hebben we het erf echter verlaten. En dan kun je natuurlijk gewoon een bus boeken en je naar het volgende stadje laten rijden, maar je kan ook gaan liften.. Dus dat hebben we gedaan! Ons avontuur begon op de drukste kruising van Brightwater. Ons was verteld dat we daar relatief eenvoudig een lift zouden kunnen krijgen. Na ongeveer 2 uur begon ons de moed toch een beetje in schoenen te zakken. Want ondanks de vele passerende auto's wilde niemand dit olijke Nederlandse duo meenemen. Totdat onze grote Duitse vriend Maxi stopte. Maxi is zelf ook een backpacker, met auto, die onderweg was naar de Golden Bay. Hadden wij even geluk dat hij de juiste afslag had gemist, want de Golden Bay was compleet uit de richting. Hij zette ons een paar kilometer verderop af op een krusing waar hij rechtsaf ging en wij rechtdoor moesten. 

Ditmaal hadden we echter concurrentie, een man 30 meter verderop moest dezelfde kant op als wij. Maar wij waren inmiddels ervaren lifters en besloten op de kruising te gaan staan. En dit bleek een schot in de roos, binnen 5 minuten hadden we onze volgende lift. Drie kiwi-jongeren op weg naar Murchison (waar wij heen moesten) wilden ons wel meenemen omdat we er wel aardig uitzagen. Het was voor hun de eerste keer dat ze lifters meenamen, want ook zij vinden dat wel een beetje eng.

In Murchison hebben we gelunchd in een wegrestaurant en gedag gezegd tegen onze nieuwe vrienden. Nadat ons buikje weer vol zat, zijn we weer langs de doorgaande weg gaan staan met ons duimpje omhoog en een bordje 'Westport' in de hand. Opnieuw hadden we concurrentie dus we vreesden voor een langere wachttijd, maar ook dit viel 100% mee. Na 20 minuten kwam Steve met zijn hondje Toby ons ophalen. Altijd als hij lifters langs de kant zag, nam hij ze mee om een praatje mee te maken onderweg. Steve was een soort koerier voor zuivelboerderijen, een hele aardige vent met een lief hondje!

Hij kon ons echter niet naar onze eindbestemming brengen en dus kwamen we op de meest desolate kruising van de dag terecht. Met recht the middle of nowhere, nog 50 kilometer richting Westport. Komt er opeens een man op een ligfiets langs. En wat denk je? Een Belg. Het laatste wat we hadden verwacht is dat we op die plek in onze moedertaal een praatje konden maken. De Belg was nog niet weg of er kwam een auto met een rotgang voorbij gescheurd. Jammer dacht we, totdat hij vol in de ankers ging en achteruit reed. Hij moest ook naar Westport dus we konden we meerijden. Simon was bouwvakker en toevallig vroeg vrij vandaag en opweg naar zijn huis in Westport.

En zo zitten wij nu in Westport in opnieuw een schattig hosteltje. In Westport is verder niets te beleven, maar het ligt op onze route. Morgen nemen we de bus naar Fox Glacier, een busreis van ongeveer 7 uur over de prachtige highway 6. Deze highway staat in de top 10 van mooiste kustwegen van de wereld. Dus zo erg is het nou ook weer niet.

Reacties 3

j;lenting,0ma 08-02-2013 20:52

Hoi Laura en Thomas, leuk weer even iets van jullie te vernemen, jullie beleven toch van alles, je kan er een boek over schrijven, dat van die kippen en die schelpen dat is hier ook de gewoonte, tenminste vroeger gingen de mensen de eierschalen terug gooien in het kippenhok. Leuk dat jullie dat daar nu leren. Nog vele gezellige ontdekkingen en groetjes van Oma.

jan en stiny 09-02-2013 10:37

hoi vakantie gangers
Dat van die eierschalen wist ik zelf'
Tip. Als het liften moeilijk gaat Lau. Even de rok boven de knie
en thomas gaat 100 meter verderop staan.
Lukt altijd
Groetjes
J @S

Tom 10-02-2013 14:35

Hey Thomas en Lau!

Jullie verhaal zit vol spannende gebeurtenissen! Dat iemand Thomas sowieso mee wil nemen als lifter, had ik nooit gedaan! Hij s wel een beetje stereotype "serial killer"

Ik heb in ieder geval even een beetje research gedaan, als jullie nou verder willen moeten jullie zeker stoppen in mijn gebied, namelijk de van Haarst Bay. Je hebt daar niet alleen een mooie gletsjer maar ook het beroemde van Haarst Aerodrome Airport en de van Haarst Makarora road. Als je goed rondkijkt staat er bij de kust een vier meter hoog standbeeld van de heer Tom Michiel van Haarst, geheel gegoten in Brons! Eigenlijk heet het de Haast bay maargoed, vond het wel een leuke woordspeling Zoek ook niet te lang naar het standbeeld, er bestaat een kans dat hij deze zomer is opgeslagen voor renovatie

Hier gaat alles van z'n leien dakje. Vorige week naar een super gaaf concert geweest met de boys van 77 Bombay Street in Den Haag!
Dit weekend in Rut's crib gepokert en uiteraard weer gewonnen

Nou ik lees jullie verhalen en bekijk jullie foto's met veel bewondering, verbijstering en een beetje envy. En met een beetje hulp van google maps streetview krijg ik ook een beetje het idee dat ik met jullie mee ben

Ik wens jullie verder ontzettend veel succes en plezier en ben benieuwd wanneer jullie afreizen naar het 'O' zo grote Australia!!

Veel loves & kisses uit het koude en toch wel saaie Nederland!
Ojah en Thomas nog gefeliciteerd

Greetz Sandra en Tom

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer